Oświadczenie w sprawie szpitalaW związku z listem pracowników Szpitala Powiatowego w Kozienicach wystosowanym do mieszkańców powiatu kozienickiego oraz wieloma pytaniami i obawami dotyczącymi sytuacji finansowej szpitala, Zarząd Powiatu Kozienickiego oświadcza, że w trosce o dobro pacjentów podejmuje rozmowy i działania mające na celu zapewnienie należytego bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańców powiatu kozienickiego.
W związku z tym szukamy rozwiązań, dzięki którym powyższa sytuacja uległaby znaczącej poprawie. Rozmawiamy zarówno o możliwościach dzierżawy, przekształcenia Szpitala w spółkę prawa handlowego, jak i o innych rozwiązaniach. W tym celu przedstawiciele Rady i Zarządu Powiatu odbywają spotkania w Szpitalach oraz Powiatach, które do niedawna miały podobną sytuację. Informacje o przebiegu tych wizyt na bieżąco zamieszczane są na stronie internetowej Powiatu oraz w Biuletynie Informacyjnym „Nasz Powiat”.
Oświadczamy, że wszelkie działania, jakie podejmujemy podyktowane są jedynie dobrem pacjentów kozienickiego szpitala. Decyzja o dalszym losie szpitala podjęta zostanie przez wszystkich Radnych Rady Powiatu Kozienickiego, dlatego też zależy nam na tym, by była ona przemyślana, rozsądna i odpowiedzialna.